Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Ontdek Koetshuis Weizigt tijdens de Open Monumentendagen

Komend weekend, 14 en 15 september, vinden de landelijke Open Monumentendagen plaats. Door heel het land openen duizenden monumenten de deuren voor publiek, zo ook Koetshuis Weizigt. Op zondag 15 september is iedereen van harte welkom een kijkje te komen nemen in het monumentale pand op voormalig landgoed Weizigt.

Koetshuis Weizigt is een van de ruim duizend monumenten die Dordrecht rijk is. Komend weekend opent een groot aantal van deze panden haar deuren om bezoekers de geschiedenis achter de mooie gevels te laten ervaren.

Ook Koetshuis Weizigt, een rijksmonument waarvoor in 1886 de eerste steen werd gelegd, nodigt geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen.

Het pand behoorde in de 19e eeuw toe aan de welgestelde familie De Roo en herbergde een koetsenstalling, een paardenstal, diverse werkruimtes en een dienstwoning. Het Koetshuis is gebouwd in een eclectische stijl en er is door de familie veel geld gestoken in de aankleding. Koper, bijzonder tegelwerk en gedetailleerde ornamenten sierden plafond, wanden en vloeren van de verschillende ruimtes.

Begin 1990 werd het vervallen Koetshuis op de monumentenlijst geplaatst en in 1995 met behulp van duurzame restauratie volledig in haar oude glorie hersteld. De huidige ‘bewoners’ van het pand, Duurzaamheidscentrum Weizigt en Gemiva-SVG Groep, nodigen iedereen dan ook van harte uit de prachtige ruimtes te komen bekijken. Enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Weizigt verzorgen doorlopend rondleidingen door het pand en een uitgebreide foto-expositie neemt bezoekers mee terug in de tijd.

Voorafgaand aan de Open Monumentendagen vindt op vrijdag 13 september de Klassendag plaats. Groep 7 en 8 van de Prinses Julianaschool uit Dordrecht mogen dan al een kijkje nemen in het Koetshuis.

Koetshuis Weizigt is zondag 15 september van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek. Meer informatie over de Open Monumentendagen en het programma in Dordrecht is te vinden op www.openmonumentendag.nl. Meer informatie over Weizigt en haar activiteitenprogramma, vind je op www.weizigt.nl.

 

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Undine bij The Movies

DORDRECHT – Filmclub The Movies vertoont op maandagavond 7 december om 19.30 uur de film Undine van regisseur Christian Petzold. De film is gebaseerd op het sprookje van de waternimf Undine die boven water alleen kan overleven door menselijke liefde. In deze film valt Undine voor beroepsduiker Christoph. Hij beseft al snel dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Actueel

Storing brug over de Beneden Merwede

DORDRECHT/PAPENDRECHT – De brug over de Beneden Merwede op de N3 is dicht. Er is een storing opgetreden. De slagbomen willen niet omhoog. Monteurs zijn aanwezig om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Het verkeer wordt omgeleid via de A15 en A16.

Actueel

Speculaaspoppen voor het goede doel

REGIO  – Enige weken geleden zijn de leden van het Crea-team van het koor Inspire2LiveChoir begonnen met de verkoop van speculaaspoppen voor het goede doel. Inmiddels heeft de verkoop 8000 euro opgeleverd voor het Prinses Máxima Centrum, voor onderzoek naar hersentumoren bij kinderen. Daarnaast konden er dankzij gulle gevers speculaaspoppen bij voedselbanken in de regio gebracht worden.