Nieuws van dordtcentraal.

Cultuur

Vijf kunstenaars in de race voor De Scheffer 2019

DORDRECHT – De Scheffer is een landelijke aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars die zich richten op de schilderkunst. De prijs wordt tweejaarlijks georganiseerd en uitgereikt door de Vereniging Dordrechts Museum met hulp van het Dordrechts Museum. Op 25 september wordt de winnaar bekend gemaakt. Inez de Brauw, Susanna Inglada, Rabi Koria, Kubilay Mert Ural en Iriée Zamblé zijn genomineerd voor De Scheffer 2019.

Actueel

Veel publiek bij presentatie gerestaureerd Dok van Straatman

DORDRECHT – De restauratie van de Straatman scheepslift, ofwel het Dok van Straatman, is klaar. In juli keerde het schroevendok al onder grote belangstelling van omwonenden en andere belangstellenden terug naar zijn vertrouwde plek in de Wolwevershaven. Dat was vrijdag ook het geval bij de officiële presentatie van het gerestaureerde beeldbepalende rijksmonument. Dat moment vormde ook het startsein van de Open Monumentendagen in Dordrecht.

Cultuur

Benefiet voor herstel Kam-orgel

DORDRECHT – Een benefietconcert op vrijdag 18 oktober in de Grote Kerk van Dordrecht is bedoeld om geld bijeen te brengen voor het herstel van de balgen van het Kam-orgel. Het concert begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 15 euro (inclusief koffie, wijn of fris). Organisten André Keijzer, Johan den Hoedt en Cor Ardesch bespelen het instrument. Op het programma staan eerder geselecteerde verzoeknummers. De balgen zijn de houten ‘kamers’ van waaruit de noodzakelijke lucht in het orgel wordt gepompt. Ze zijn versleten en moeten in drie achtereenvolgende winters worden gerestaureerd. Dat kost ruim een ton.

Cultuur

Edelsmeden bij Atelier Fersier

DORDRECHT -Bij Atelier Fersier start Ferdi Wouters in de eerste week van oktober met een cursus edelsmeden. De cursus bestaat uit tien lessen van 2,5 uur. Er is keuze uit verschillende dagdelen: woensdagochtend of-avond en donderdagmiddag of-avond. Ferdi Wouters werkt met maximaal 4 cursisten per dagdeel, zodat hij iedereen individueel kan begeleiden. De cursusprijs is 195 euro inclusief gebruik van gereedschap en onedel metaal.

Actueel

Vijf jaar Repair Café Centrum

DORDRECHT – Is wat kapot is, is niet meteen waardeloos. Weggooien is vaak zonde. Vanuit die gedachte zijn de Repair Cafés opgezet. Handige vrijwilligers proberen je hier te helpen bij de reparatie van onder andere huishoudelijke apparaten, fietsen, speelgoed en kleding. Zoals in Repair Café Centrum, dat iedere derde zondag van de maand is geopend van 10.00 tot 13.00 uur in Wijkcentrum StaPal aan het Otto Dickeplein. Tijdens de editie op 21 september wordt het vijfjarig bestaan gevierd. Het Repair Café ontvangt dan wethouder Rik van der Linden en heeft dan een feestelijk tintje met hapjes en drankjes. Natuurlijk is ook iedereen ‘gewoon’ welkom met zijn of haar te repareren spullen.